Voorbereidingen seizoen 2019/2020 gestart

In Nieuws by Roger Jennen

Terwijl de laatste wedstrijden seizoen 2018/2019 nog worden gespeeld, zijn trainers/coaches met TEC/WEC gestart met indelen van teams voor seizoen 2019/2020. Zoals aangegeven heeft NOAV de keuze gemaakt om niet deel te nemen aan de Lentecompetitie. Hoofdreden, steeds minder teams nemen hier aan deel en dus is kans op een lerende ervaring voor een team, lager.
Kijkende naar alle inspanningen om het mogelijk rechtvaardigt nadenken hoe een komend seizoen beter voor te bereiden.
Hiermee rekening houdende is dan ook de team indeling gestart. Hierbij is de start logisch, waar lopen we verplicht tegen aan. Als eerste wordt gekeken naar welke spelers/speelsters naar een andere klasse dienen over te stappen. Dit is een leeftijd effect dat door NHV regels wordt bepaalt. Op basis hiervan kan gekeken worden wat dit voor een team betekent en of een team in zijn geheel zou kunnen overstappen. Wanneer dit beeld duidelijk is, wordt gekeken naar spelers/speelsters individueel. Wordt een ieder wel uitgedaagd op het voor hem of haar haalbare nivo? Dienen we iets te veranderen of iemand om deze reden uit een team/categorie te halen of niet?
Vanuit keuze NOAV zijn er ook zaken welke bepaald zijn. We wensen vanaf C jeugd met eerste teams op landelijk nivo te spelen. Dat heeft natuurlijk voor spelers/speelsters een effect. Het dient immers voor een ieder een leuke uitdaging te blijven en zijn. Trainer/Trainster van het huidige team, samen met TEC/WEC, evalueren alle spelers/speelsters en geven hun mening op basis van hun ervaring opgedaan tijdens trainingen en wedstrijden.
Wanneer zo een beeld is van wie waar terecht zou kunnen komen, wordt bekeken welke spelers/speelsters speciale situaties hebben als gevolg van bv. leeftijd, aantal deelnemers van een team, etc. Hierna volgt dan indeling teams in klassen op basis ingeschatte nivo dat het voor het team zowel lerend vermogen als plezier oplevert. Afgeschoten worden door veel te sterke tegenstanders of zelf alles royaal winnen, is immers niet in lijn met ons NOAV streven. Wens is om een ieder een uitdaging en lerende competitie te geven. Meestal lukt dit aardig, zo ook dit jaar.
Soms krijgen we de vraag, meestal bij start competitie, hoe het kan dat een team verkeerd is ingedeeld. Vaak omdat men een tegenstander(s) heeft getroffen die feitelkijk niet in hun klasse ingedeeld zou(den) moeten zijn. Helaas kunnen wij niet regelen dat verenigingen vergelijkbaar team indelingen maken. Soms heeft een vereniging ook geen keus en speelt men met dispensatie en weet men dat men geen kampioen kan worden. Alsnog vervelend voor de andere teams in die klasse. Vanuit NHV wordt hier ook op gelet en wij geven de signalen ook door.
Na deze race en klus, rest alleen de communicatie naar de teams, iets dat we ook als NOAV plannen en niet per team. Dit zal gebeuren na handbal kamp. Kort hierna starten de trainingen tot de zomervakantie in nieuwe samenstelling weer. Klus geklaard voor weer een seizoen.

Compliment aan alle trainers en coaches, TEC/WEC die deze taak jaarlijks oppakken waarbij er toch ook altijd weer onbegrip is. Men kan immers niet alles goed doen maar wel met beste intentie.