Handbal in Limburg.
In 1942 waren het de dames van Wilskracht die de eerste Limburgse dames handbalvereniging in het leven riepen. Van competitie was geen sprake vandaar dat men zich beperkte tot het spelen van promotiewedstrijden. Het was Mgr. Boymans die het groeiend enthousiasme onderkende en de behoefte van de Limburgse Handbal Bond realiseerde in 1946. Nog steeds draagt de Limburgse Beker zijn naam.

De start van N.O.A.V.
De voetbalvereniging van de Heide kreeg van staatsmijnen een gebouw geschonken gelegen aan de Kavinksbosweg. Hier lag ook het voetbalveld. De dames van Wilskracht kwamen hier een demonstratie geven om zo handbal in Susteren te promoten en genoeg leden te winnen voor de oprichting van een handbalvereniging. Bij de fam.In ’t Panhuis van de Rijdtstraat werden de mogelijkheden bekeken door Dhr. P. Meuffels (N.O.A.V.’s eerste voorzitter), Pater de Ceuster (geestelijk adviseur), Dhr. P. Baggen, W. Maassen en Dhr. P. Hennissen. Laatstgenoemde is de bedenker van de naam Nooit Ophouden Altijd Voorwaarts, afgeleid van de naam van een Tilburgse voetbalvereniging Nooit Ophouden Altijd Doorgaan.

De oprichting.
4 oktober 1948 wordt R.K. N.O.A.V. officieel opgericht en starten met veel enthousiasme trainingen en voorbereidingen voor wedstrijden. Hierbij hoorde ook het aanschaffen van gepaste, niet aanstootgevende kleding. In die tijd was het immers zo dat wanneer deze niet naar behoren werd gedragen men fikse boetes en uitsluitingen kon verwachten. Er werd besloten om als model de rokbroek te kiezen, geleend van een van de dames van Wilskracht. Kleding klaar, starten maar. Ieder begin is moeilijk en het duurde dan ook 6 jaar alvorens een eerste afdelingskampioenschap (1954) kon worden gevierd. Dit resulteerde in het spelen van promotiewedstrijden. Mosam en Limburgia werde ruim verslagen maar Posterholt was nog te sterk. Promotie naar de eerste klasse werd nog niet bereikt.

Oprichting heren 1960
Wanneer er in ‘Garage Kelleners’ handbal gespeeld wordt is Loek Steyvers daar vaak als toeschouwer aanwezig. Hij is een van de weinigen die in deze sport een stuk hardheid en sportiviteit ziet die voor heren in Susteren een mogelijkheid kon bieden om een nieuwe vereniging in het leven te roepen. Samen met Albert Lempend en Thuur Pesgens (sportleraar van MULO te Sittard) ging men op zoek naar liefhebbers. Die vond men in de personen van Wim en Hub Mostard, Jo Eijkelberg, Gerrit Lijnen, Ton Sanders en vele anderen. Op 9 april 1960 werden dan ook 2 herenteams opgericht die gezamenlijk aan de competitie startten in de laagste klasse. Het eerste team werd 2e, maar promoveerde doordat er 2 teams overgingen. Het tweede team gooide bijna roet in het eten door 1 maal het eerste team te verslaan. Een fusie van de dames- en herenverenigingen in augustus 1961 leidde tot een grote vriendenkring die leidde tot huwelijken. Een journalist schrijft dan ook terecht in de krant: ‘Handbalhuwelijken tekenen sfeer bij N.O.A.V’.

De accommodatie
een jubileum is vaak aanleidig om ook eens terug te kijken naar de lange weg die N.O.A.V. door de gemeente Susteren heeft afgelegd. Van Susteren-Heide naar Susteren en via Dieteren weer terug naar Susteren om vervolgens in 1976 neer te strijken in het door de gemeente aangelegde sport- complex ‘In de Mere’.
Ook dit complex behoort al weer tot het verleden want sinds 2000 heeft N.O.A.V. intrek genomen in een nieuw complex aan de Louerstraat 15 genaamd ” Coppelweide”. N.O.A.V. heeft samen met Tennisvereniging ROSUS dit complex gebouwd. Beide verenigingen maken gebruik van een eigen kantine.